| Lakberendezés |
Konyhatervezés lépésről-lépésre (2.): berendezés
zaiviki | 2016.05.18. 10:00 | konyha lakberendezés tippek
A konyhatechnológiai sorrend nem más, mint az ételek feldolgozásának logikusan végiggondolt sorrendje: kivesszük a hozzávalókat a hűtőből, letesszük a pultra, megmossuk a mosogatóban, előkészítjük a pulton, majd betesszük a sütőbe, végül letesszük a pultra a tálaláshoz. Ez az ideális sorrend, amely a megfelelő használhatóságot biztosítja.
A konyhai háromszög az ergonómián alapul. A háromszög csúcsaiban helyezkedik el a mosogató, a tűzhely/sütő és a hűtő, amelyek nem lehetnek messzebb egymástól, mint két méter. Amennyiben ennél távolabb kerülnek, a főzés során túl sokat kell majd mászkálni. Ezt a három funkciót alaprajz szerint különböző módokon lehet elhelyezni: egysorosan (ez esetben nincs háromszög, csak a távolságokra kell figyelni), kétsorosan, L, C, U és G alakban, esetleg konyhasziget használatával, attól függően, hogy mekkora tér áll rendelkezésre.
A konyhapult magassága általánosságban 85-90 cm között van. Egy alacsonyabb nőnek kényelmetlen magas pulton dolgozni, ugyanúgy egy magasabb embernek is kényelmetlen a túl alacsony munkapult. Lehetőség szerint úgy kell elhelyezni a konyhagépeket, hogy minél nagyobb egybefüggő pultfelületek keletkezzenek, amelyeken kényelmesen el lehet férni, persze úgy, hogy közben a konyhatechnológiai sorrendről se feledkezzünk meg. Érdemes még szót ejteni a mosogatógépről, amelyet a mosogató elem mellé kell betervezni.
Fotó: shutterstock